مروري کوتاه بر برخی از آثار پژوهشی درباره مسجد
به اشتراک بگذار !
1- فرخي (1393) در مقاله «سياستگذاري فرهنگي مطلوب مسجد از ديدگاه مقام معظم رهبري در جمهوري اسلامي ايران» به دنبال پاسخگويي به سؤال «سياستگذاري فرهنگي مطلوب مسجد از ديدگاه مقام معظم رهبري چيست»، است. او، ديدگاههاي رهبر معظم انقلاب در حيطه مسجد را با سه رويكرد توصيفي، تطبيقي و تجويزي مورد تجزيه و تحليل قرار داده است. يافتههاي پژوهش، حاكي از اين است كه مبتني بر رويكرد توصيفي، ايشان ضمن انتقاد از وضعيت مساجد در كشور، خواستار بازگشت اين سنگرهاي الهي به مساجد صدر اسلام، به عنوان «محوريبودن مساجد» و «چندمنظورهبودن مساجد» هستند. ايشان در تبيين رويكرد تطبيقي، به مقايسه مسجد و كليسا پرداخته و در نهايت بر اساس رويكرد تجويزي، مسئولان و دستاندركاران و روحانيان مساجد را در راستاي حصول به مساجد ايدهآل و مطلوب مخاطب قرار ميدهند تا آنها محورهايي شامل «حفظ و رونق مساجد»، «حضور و مشاركت فعال در مسجد» و «اداره امور مسلمانان ذيل مسجد» را در جمهوري اسلامي ايران تحقق بخشند.
2- زارعبيدكي (1393)، در پاياننامه كارشناسيارشد خود تحت عنوان «تحليل مستندات قرآني و روايي مسجد تراز اسلامي در بيان امام خامنهاي مدظله العالي» به دنبال شناسايي و مستندسازي بيانات رهبر معظم انقلاب در خصوص ايجاد مسجد تراز اسلامي، با استفاده از آيات و روايات و سيره عملي پيامبر گرامي اسلام (ص) و اميرمؤمنان (ع) در دوران حكومت نبوي و علوي است. روش انجام پژوهش توصيفي-تحليلي است و اطلاعات مورد نياز با استفاده از مطالعات كتابخانهاي جمعآوري شدهاند. نتايج حاصله گوياي آن است كه عمران ظاهري و معنوي مساجد از دغدغههاي امام خامنه-اي است كه اينها به وسيله اهميت دادن به نقش مساجد در زمينههاي مختلف، مانند محل عبادت، كانون هدايت و ذكر، جايگاه علم و دانش، مركز فعاليت فرهنگي و اجتماعي، سنگر نظامي، محل حل و فصل دعاوي و مقر سياست، قابل اجرا و عملياتيشدن است.
3- جعفرزاده (1393) در كتابي با عنوان «مسجد طراز اسلامي از منظر امام خميني (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامي» كوشيده است تا ديدگاه هاي امامين انقلاب اسلامي را در چند حوزه:
1-اهميت و جايگاه مسجد
2- چيستي مسجد طراز اسلامي
3- چگونگي مسجد طراز اسلامي
4- امام جماعت طراز اسلامي بررسي كند.
اين كتاب بدون ارائه تحليل، صرفا بيانات امامين را ذيل سرفصل هايي آورده است.
4- ياوري (1397) طرح پژوهشي اي با عنوان «سند مسجد طراز اسلامي» تاليف كرده است كه يكي از اسناد پشتيبان اين سند، بررسي ديدگاه هاي رهبر معظم انقلاب در مورد مسجد طراز اسلامي به روش تحليل محتواست. كار ياوري جامعترين و بهترين پژوهشي است كه در حوزه سياستگذاري مساجد مي توان از آن بهره برد اما درسنامه اي نيست و رويكرد تمدني هم ندارد.